Ingredients
-
Drygt 1,5 dl (100 g) vetemjöl
-
1 msk kakao
-
2 msk strösocker
-
50 g osaltat smör, tärnat
-
1 stor äggula, uppvispad
-
Kaffe- och chokladfyllning
-
250 g mörk choklad, hackad, minst 70 % kakao
-
3 tsk snabbkaffe
-
3 stora äggulor
-
1 stort helt ägg
-
drygt 0,5 dl (50 g) strösocker
-
Creme fraiche eller gräddfil att servera till
Directions
Du behöver också
En springform (form med löstagbar botten)
Aluminiumfolie och ris eller bönor
Kavel
Tillagning
Börja med pajformen. Sikta mjöl, kakao och socker i en bunke. Tillsätt smörtärningarna och blanda ihop allt med fingertopparna tills det ser ut som brödsmulor. Tillsätt 1 msk vatten och den uppvispade äggulan. Blanda degen med en kniv och forma sedan degen försiktigt till en boll. Låt degen stå kallt i minst en timme.
Lägg den kalla degen på ett bakbord och kavla ut så tunt som möjligt. Drapera degen över kaveln och rulla sedan över den till den smorda pajformen. Pressa ner i botten av formen, skär till kanterna och tryck in degen i formens kanter. Låt pajformen stå kallt i minst en halvtimme.
Ta ut formen ur kylskåpet och täck den med aluminiumfolie. Häll därefter bönor eller ris ovanpå. Värm ugnen till 180 grader. Grädda i 20 minuter, häll sedan bort bönorna eller riset och ta bort folien. Ställ in formen i ugnen igen och grädda i ytterligare fem minuter så att den torkar till. Ta ut formen ur ugnen, men låt ugnen stå kvar på samma temperatur.
Nu är det dags att göra fyllningen. Smält chokladen i vattenbad och rör sedan ner kaffet. Häll äggulor, det hela ägget och strösocker i en bunke och vispa blandningen tills den är porös och blivit dubbelt så stor. Rör ner choklad- och kaffesmeten och häll därefter över allt i pajskalet. För att få en slät yta får man breda smeten med en kniv som doppats i hett vatten.
Grädda i 15 minuter, men inte längre för då blir pajen torr.