Ingredients
-
Botten
-
175 g Digestivekex
-
75 g smör
-
1 msk strösocker
-
Kaffefyllning
-
2 msk malet kaffe
-
500 g Philadelphiaost
-
4 äggulor
-
ca 2,5 dl (200 g)strösocker
-
1,5 dl vispgrädde
-
1 vaniljstång
-
2 äggvitor
-
Glasyr
-
3,5 dl creme fraiche eller gräddfil
Directions
Du behöver också
En springform, alltså en rund form ca 20 cm i diameter med löstagbara kanter
Kavel eller en matberedare att krossa kexen i.
Tillagning
Börja med att smörja springformen. Lägg kexen i en plastpåse och krossa dem med en kavel. Har du en matberedare kan du krossa dem där också. Smält smöret i en kastrull och rör sedan ner de krossade kexen och sockret. Pressa blandningen i botten av den smorda formen samt ungefär fyra cm upp längst kanterna. Grädda bottnen i 10 minuter i 200 grader. Ta sedan ut formen ur ugnen och låt bottnen kallna. Sänk värmen på ugnen till 160 grader.
Under tiden som bottnen svalnar så gör du fyllningen. Häll kaffet i en kopp, tillsätt 1,5 dl kokhett vatten och låt kallna. Lägg osten i en bunke och rör sönder den. Rör ner äggulor, en i taget, och därefter socker och till sist grädde. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Rör ner fröna i ostsmeten och blanda ordentligt. Rör ner 1 dl av det kalla kaffet i smeten.
Häll äggvitorna i en ren, fettfri bunke och vispa dem till ett hårt skum. Vänd ner dem i smeten och skeda sedan över smeten till formen, ovanpå bottnen. Grädda kakan en timme i ugnen, i 160 grader. Låt den sedan stå ytterligare en halvtimma i ugnen utan värme och med stängd lucka. Ta ur formen ur ugnen och ställ den på ett galler. Öka värmen till 220 grader.
Till sist gör du glasyren. Häll gräddfilen eller creme fraichen i en bunke och rör den slät. Bred ut den över kakan. Grädda 6-7 minuter i ugnen tills glasyren stelnar. Ta ut formen ur ugnen och låt kakan svalna. Lossa den försiktigt med en kniv och ta bort kanterna från formen.