Ingredients
-
75 g smör
-
2 ½ dl mjölk
-
25 g jäst
-
2 msk vaniljsocker
-
1 krm salt
-
1 dl kakao
-
390 g (6 ½ dl) vetemjöl
-
¾ dl strösocker
-
eventuellt ägg till pensling
Directions
Tillagning
Gör först semlebullarna. Smält smöret. Tillsätt sedan mjölken och ljumma blandningen.
Smula ner jästen i en stor degbunke, häll över vätskan och rör tills jästen har lösts upp.
Mät upp och blanda vaniljsocker, salt, kakao och mjöl och rör ner i bunken.
Tillsätt även strösockret och arbeta ihop till en ganska kletig deg.
Knåda ordentligt. Låt jäsa övertäckt på varm plats i minst 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar.
Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på bakpappersklädd plåt.
Låt jäsa övertäckt på varm plats i minst 30 minuter. Pensla eventuellt bullarna med uppvispat ägg och grädda i ugnen på 200 grader i tio till tolv minuter. Låt svalna.
Fyllning
200 g mandelmassa
75 g mörk choklad
1 dl starkt avsvalnat kaffe
Riv mandelmassan grovt och hacka chokladen ganska fint. Skär ett lock av bullarna, gröp ur en del av inkråmet och blanda med mandelmassan och chokladen. Rör ner kaffet och blanda till en ganska tjock massa. Fyll blandningen i bullarna.
Chokladgrädde
3½ dl vispgrädde
2 msk kakao
2 msk florsocker
Vispa grädden tillsammans med kakao och florsocker. Spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Sätt tillbaka locket och pudra över kakao.