Rättvisemärkt kaffe går inte åt
Nästan allt kaffe som konsumeras i Finland är konventionellt odlat. Miljökonsekvenserna är många: Bland annat använder odlarna mycket bekämpningsmedel som inte mera är tillåtna hos oss. Också dricksvattnet förorenas.
Företagen uppger att de inte alltid känner till produktens ursprung och då kan man inte heller veta vilka konsekvenserna på miljön blir, säger Tuulia Syvänen som är verksamhetsledare för föreningen för Rättvis Handel.
Syvänen anser att importören bättre borde känna till produktens ursprung, bland annat de sociala förhållandena bland kaffearbetarna och vilka konsekvenserna för den lokala miljön blir.
Intresset för rättvisemärkt kaffe ökar hela tiden men inte heller det är alltid helt ekologiskt.
På Paulig, det största kaffeföretaget hos oss, säger inköpsdirektören Jouko Pihkanen att konsumenterna inte är så intresserade av ekologiskt kaffe eftersom det inte smakar bättre än konventionellt odlat kaffe. Ekologisk produktion är inte heller lönsam för företaget.
Problemet är att man behöver dubbelt så mycket land för det, säger Pihkanen. Han anser att miljöansvaret främst ligger på kaffeproducenterna.